Energieffektivitetsavtalen 2026-2035
Effektiv energianvändning är avgörande för att främja koldioxidneutralitet. Energieffektivitetsavtalen spelar en central roll i Finlands energi- och klimatstrategi och är det primära sättet att förbättra energieffektiviteten i landet.
Avtalen är en frivillig mekanism som valts av staten och näringslivet för att uppfylla de stränga och bindande skyldigheterna enligt EU:s energieffektivitetsdirektiv, utan att behöva införa omfattande regleringar eller tvingande lagstiftning.
Målet är att avtalen ska vara lika effektiva som lagstiftning men mer flexibla i genomförandet, vilket stärker Finlands konkurrenskraft. Avtalen vägleder industrin, energi- och tjänstesektorn, fastighetssektorn och den offentliga sektorn mot en mer effektiv energianvändning.
Ett flexibelt sätt att uppfylla EU:s skyldigheter
Energieffektivitetsavtalen är ett nyckelverktyg för Finland att uppnå sina nationella mål enligt EU:s energieffektivitetsdirektiv (EU) 2023/1791 fram till 2030, inklusive skyldigheten enligt artikel 8 om bindande nationella energieffektivitetsåtgärder.
Avtalen stödjer också genomförandet av principen ”energieffektivitet först” och bidrar till att uppfylla andra skyldigheter i direktivet, såsom genomförandet av direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD).
Avtalen spelar en viktig roll i att nå EU:s mål för primär- och slutanvändning av energi fram till 2030 enligt artikel 4 i direktivet.
Den nya tioåriga avtalsperioden för energieffektivitetsavtalen, som inleds 2026, blir den fjärde i ordningen.
Dessa avtal har varit en viktig del av Finlands energipolitik i nästan 30 år och har under de senaste 20 åren fungerat som ett flexibelt verktyg för att genomföra EU:s energieffektivitetsdirektiv.
EU:s reviderade energieffektivitetsdirektivet (EU/2023/1791)
EU:s reviderade direktivet om byggnaders energiprestanda (EU/2024/1275)
Bakgrund och grunder för avtalen
Avtalen främjar energieffektivitet genom att minska energiförbrukningen hos produkter och tjänster samt stödja energieffektivitetsåtgärder som leder till en minskning av energianvändningen jämfört med nuläget och framtida prognoser. Energieffektiviserande åtgärder förbättrar alltid energieffektiviteten.
En mer ansvarsfull och energieffektiv framtid
Effektiv energianvändning är ett ansvarsfullt val och ett av de mest effektiva sätten att bekämpa klimatförändringar. Det bidrar också till kostnadsbesparingar och förbättrar verksamhetens lönsamhet.
Energieffektivitet minskar klimatutsläpp och påskyndar övergången till koldioxidneutralitet, som Finland siktar på att uppnå senast 2035.
Dessutom stärker det Finlands energisäkerhet och självförsörjning samt främjar den gröna omställningen och tillväxten av marknaden för ren teknik. På en bredare energisystemnivå bidrar effektiv energianvändning till en kostnadseffektiv balans mellan energitillförsel och efterfrågan.
Kontinuerlig förbättring av energieffektiviteten
Avtalen syftar till att styra företag och organisationer mot en kontinuerlig förbättring av energieffektiviteten. Deltagarna fastställer ett kvantitativt indikativt energisparmål för avtalsperioden 2026–2035, med ett delmål för 2030, och genomför åtgärder för att uppnå dessa mål.
Olika former av stöd för deltagarna
Organisationer som deltar i energieffektivitetsavtalen får omfattande stöd, inklusive information, vägledning och rådgivning för genomförande av energieffektivitetsåtgärder. Avtalen skapar också ett stort nationellt nätverk av energieffektivitetsexperter.
Dessutom stöder staten energibesiktningar som syftar till energibesparing samt, från fall till fall, projekt som främjar införandet av ny teknik och nya arbetssätt. De som har anslutit sig till avtalet kan också ansöka om statligt, behovsprövat stöd för investeringar i konventionell teknik för energibesparing, förutsatt att dessa investeringar uppfyller de allmänna villkoren för energistöd som fastställts i energibesiktningarna.
Läs mer: Business Finland – energistöd
Effekten är en förutsättning för avtalen
Deltagarna i avtalen rapporterar årligen om sina energieffektiviseringsåtgärder och andra insatser för att förbättra energieffektiviteten.
Syftet med rapporteringen är att samla in information om genomförda energieffektiviseringsåtgärder i Finland och följa upp den energibesparing som avtalen ger. Finland rapporterar dessa uppgifter till EU för att säkerställa att frivilliga avtal kan fortsätta att användas som ett politiskt instrument för att uppfylla de bindande nationella energieffektiviseringsmålen i direktivet.
Hög deltagandegrad och uppnådda resultat kommer fortsatt att vara avgörande för att motivera användningen av frivilliga avtal vid genomförandet av direktivet.
För att Finland ska kunna nå sina högt satta nationella mål är det viktigt att avtalen fortsätter sömlöst från början av 2026 och att energibesparingarna börjar ackumuleras omedelbart under perioden 2026–2035.
Näringslivets energieffektivitetsavtal
Näringslivets energieffektivitetsavtal är ett avtal mellan staten och industrisektorerna om förbättrad energieffektivitet under perioden 2026–2035.
Arbets- och näringsministeriet, Energimyndigheten och branschorganisationer såsom Finlands Näringsliv (EK), Livsmedelsindustriförbundet, Finsk Energiindustri, Kemiska industrin i Finland, Skogsindustrin, Teknologiindustrin i Finland, Finsk Handel, Turism- och restaurangförbundet MaRa och Bilbranschens Centralförbund har alla förbundit sig till avtalet.
Företag ansluter sig till energieffektivitetsavtalet genom att underteckna ett anslutningsdokument för sin sektorspecifika åtgärdsprogram och åta sig att förbättra sin energieffektivitet enligt avtalets mål och åtgärder.
Åtgärdsprogram:
- Energiintensiv industri – Finlands Näringsliv (EK)
- Energiintensiv industri – Skogsindustrin
- Livsmedelsindustrins åtgärdsprogram
- Kemiska industrins åtgärdsprogram
- Teknologiindustrins åtgärdsprogram
- Träproduktindustrins åtgärdsprogram
- Allmän industri åtgärdsprogram
- Energisektor åtgärdsprogram
- Bilbranschens åtgärdsprogram
- Handelssektorns åtgärdsprogram
- Hotell- och restaurangsektorns åtgärdsprogram
- Allmän service åtgärdsprogram
Företag utan en sektorspecifik åtgärdsprogram ansluter sig antingen till den allmänna industri- eller allmänna service åtgärdsprogrammet.
Energieffektivitetsavtal för den offentliga sektorn
Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn är ett avtal mellan Arbets- och näringsministeriet, Energimyndigheten, Kommunförbundet rf och Landskapens lokalcentral Ab om effektivare energianvändning inom den offentliga sektorn under åren 2026–2035.
Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn omfattar kommuner, städer, samkommuner, välfärdsområden samt statliga aktörer.
Jämfört med andra avtalsområden stöder energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn, förutom artikel 8, genomförandet av de skyldigheter som gäller den offentliga sektorn i energieffektivitetsdirektivet. Dessa inkluderar bland annat skyldigheter om den offentliga sektorns ledarskap och exemplariska roll i energieffektivitet samt beaktande av energieffektivitet i byggnader och upphandlingar, rådgivning och kommunikation samt användning av energitjänster.
Kommuner, städer, samkommuner, välfärdsområden och statliga aktörer ansluter sig till avtalet genom att underteckna ett anslutningsdokument, där de förbinder sig till de åtgärder och mål som fastställts i energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn.
Om en deltagare har bostadsbyggnadsbestånd, ansluts det i första hand till fastighetssektorns energieffektivitetsavtals åtgärdsprogram för hyresbostadsföreningar.
Fastighetssektorns energieffektivitetsavtal
Inom fastighetssektorn är energieffektivitetsavtalet ett avtal mellan Arbets- och näringsministeriet, Miljöministeriet, Energimyndigheten och Fastighetsägarna och byggnadsutvecklarna Rakli rf om effektivare energianvändning som gäller hyresbostadsföreningar och fastigheter med verksamhetslokaler under åren 2026–2035.
Till energieffektivitetsavtalet för fastighetssektorn kan i huvudsak Raklis medlemsföretag ansluta sig. Dessutom ansluter kommuner som deltar i energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn sina ägda hyresbostadsbolag och bostadsrättsföreningar till fastighetssektorns åtgärdsprogram för hyresbostadsföreningar.
Företag ansluter sig till energieffektivitetsavtalet för fastighetssektorn genom att underteckna ett separat anslutningsdokument för åtgärdsprogrammet för hyresbostadsföreningar eller fastigheter med verksamhetslokaler och förbinder sig att effektivisera sin energianvändning enligt de åtgärder och mål som anges däri.
Åtgärdsprogram:
- Åtgärdsprogram för fastigheter verksamhetslokaler
- Åtgärdsprogram för hyresbostadsföreningar
Avtal och åtgärdsprogram
Börja förbereda er anslutning nu och var bland de första att gå med. Bekanta er med energieffektivitetsavtalen och er sektors åtgärdsprogram (på finska / på engelska). Obs: Uppdaterade anslutningsdokument kommer att publiceras senare under våren.
Anslutning till den nya avtalsperioden blir möjlig efter att staten och branschorganisationerna har undertecknat avtalen i oktober 2025. Genomförandet av avtalen inleds den 1 januari 2026 och gäller till den 31 december 2035.
För mer information: kysy@energiatehokkuussopimukset.fi