Det här är din inbjudan till energieffektivitetsteamet
Ansvarsfull energianvändning är vår gemensamma uppgift. Effektiv och ändamålsenlig energianvändning är en klimatåtgärd som hjälper oss att skapa en koldioxidneutral framtid.
Oavsett om ni är ett företag eller en offentlig aktör, anslut er till energieffektivitetsavtalet och åta er att effektivisera er energianvändning. På så sätt visar ni ansvar, minskar energikostnader, ökar lönsamheten och förbättrar ert resultat.
Den nya avtalsperioden börjar 2026 – kom med!
Många utmärkta orsaker för att ansluta sig till avtalet
Frivillighet – ett bättre alternativ
Energieffektivitetsavtalen är ett förnuftigt och flexibelt sätt, gemensamt valt av staten och branscherna, för att uppnå de nationella energieffektivitetsmålen utan tung lagstiftning eller andra tvingande åtgärder.
För företag och offentliga aktörer är avtalet ett flexibelt och meningsfullt sätt att genomföra energieffektivitetsåtgärder och investeringar i egen takt, utifrån sina behov, istället för genom tvingande lagstiftning.
Den breda täckningen och framgångsrika implementeringen av avtalet är en förutsättning för att kunna genomföra EU:s reviderade energieffektivitetsdirektiv. Därför är det viktigt att redan från början ha med ett stort antal energianvändare.
Lättnader i skyldigheter
Avtalet styr kontinuerligt mot bättre energieffektivitet, vilket gör det möjligt för vissa företag att delvis eller helt uppfylla vissa lagstadgade skyldigheter.
Till exempel undviker företag med miljötillstånd som har anslutit sig till avtalet separata krav på energieffektivitet i sina miljötillstånd. Även aktörer som omfattas av den nya energieffektivitetslagen som träder i kraft 2025 får lättnader i sina skyldigheter genom att ansluta sig till avtalet.
Olika typer av stöd för parter som anslutit sig
De som ansluter sig får omfattande stöd för att uppnå avtalets mål.
Det finns tillgång till information, stöd och vägledning som hjälper till att driva energieffektivitetsarbetet framåt. De anslutna bildar också ett stort nätverk av yrkesverksamma inom energieffektivitet.
Staten stöder energieffektivitetsinvesteringar baserade på ny teknologi från fall till fall. Under vissa förutsättningar kan anslutna parter få ett högre, statligt discretionärt stöd för investeringar som främjar energieffektivitet. Kommunsektorn, mikroföretag och små och medelstora företag som är anslutna till energieffektivitetsavtalen kan få höjt energistöd för energikartläggningar enligt Motiva-modellen.
Energieffektivitet ger euro på sista raden
Smart och effektiv energianvändning är en lönsam och ekonomiskt fördelaktig strategi.
Lägre energikostnader förbättrar verksamhetens lönsamhet och syns i resultatet. Varje euro som sparas genom effektiv energianvändning läggs direkt till på sista raden.
Ökad konkurrenskraft
Kostnadseffektivitet och ansvarsfull verksamhet är en del av konkurrenskraften. Avtalet styr verksamheten mot kontinuerligt bättre energieffektivitet och integreras smidigt i ledningssystem.
Målinriktad förbättring av energianvändningen stöder hållbar tillväxt. Under gynnsamma förhållanden och med rätt ledning kan en fördelaktig praxis också bli en strategisk konkurrensfördel eller en ny affärsmöjlighet.
Klimat och miljö 💚 energieffektivitet
Finlands mål är att vara koldioxidneutralt senast 2035. Energieffektivitet minskar klimatutsläpp och påskyndar övergången till en fossilfri framtid.
Även om all den energi vi använder skulle vara helt utsläppsfri, minskar inte energieffektivitetens betydelse, eftersom alla former av energiproduktion påverkar miljön.
Maximal energieffektivitet är en av de viktigaste åtgärderna för en ansvarsfull energianvändare – nu och i framtiden.
Stärk ditt rykte i ansvarstagande
Konkreta och målinriktade åtgärder för att förbättra energianvändningen är en viktig del av ansvarsfullhet.
Att ansluta sig till energieffektivitetsavtalet och dess mål är ett tecken på ansvarsfullt agerande, vilket intresserar många intressenter – från personal och kunder till ägare och finansiärer. På samma sätt är målmedvetet och konkret energi- och klimatarbete inom den offentliga sektorn en väsentlig del av samhällsansvaret. EU-lagstiftningen kräver också att den offentliga sektorn föregår med gott exempel genom sin egen verksamhet.
Använd i hållbarhetsrapportering
Ett företag eller en organisation som är ansluten till energieffektivitetsavtalet kan använda de energi- och energieffektivitetsuppgifter som rapporteras inom ramen för avtalet i sin hållbarhetsrapportering.
Var en del av ett fungerande energisystem
Energieffektivitet är en viktig del av ett fungerande och flexibelt energisystem. Effektiv energianvändning bidrar till effektivitet i efterfrågan och hjälper därmed till att kostnadseffektivt upprätthålla balansen mellan energiförbrukning och produktion på systemnivå.
Anslutande parts målsättning
- Vid anslutning sätter företaget/offentliga aktören upp ett vägledande energibesparingsmål (MWh) för perioden 2026–2035, motsvarande 10 % av den årliga energianvändningen, samt ett delmål för 2030, motsvarande 6 % av den årliga energianvändningen.
- Målet beräknas utifrån energianvändningen under ett kalenderår som representerar normal verksamhet vid anslutningstidpunkten.
- År 2030 och 2035 krävs det inte att energianvändningen är lägre än vid anslutningstidpunkten.
- Den anslutna parten kan välja att inkludera besparingar från tidigare genomförda och rapporterade energieffektivitetsåtgärder från perioden 2021–2025 eller 2023–2025. I så fall sätter den anslutna parten ett högre energibesparingsmål (MWh) för 2035 och ett delmål för 2030.
Målsättningen beskrivs mer detaljerat i anslutningsinformationen för respektive sektoravtal
Anslutande parts åligganden
Den anslutna parten åtar sig att kontinuerligt förbättra energieffektiviteten. Målet är att integrera kontinuerlig förbättring av energieffektiviteten i verksamhetsplaner eller befintliga/införda ledningssystem.
1) Den anslutna parten implementerar avtalsförpliktelserna genom att inkludera dem i ett befintligt eller nytt energiledningssystem.
2) Alternativt kan den anslutna parten:
- Organisera energieffektivitetsarbetet och dess planering samt hålla planerna uppdaterade.
- Identifiera möjligheter till energieffektivisering och skapa en tidsplan för att genomföra kostnadseffektiva åtgärder.
- Utbilda personal och kommunicera om energieffektivitet.
3) Den anslutna parten förbinder sig till årlig rapportering.
Varje aktör genomför åtgärder utifrån sina egna förutsättningar och åtar sig att göra sitt bästa för att uppnå målet.
Hur ansluter man sig?
1) Bekanta dig med avtalsdokumenten för din sektor
Företag: Läs igenom energieffektivitetsavtalet, åtgärdsprogrammet och anslutningsdokumentet för din bransch.
Offentlig sektor: Läs igenom energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn och anslutningsdokumentet.
2) Fyll noggrant i de begärda uppgifterna
Samla in och fyll noggrant i de uppgifter som krävs i dokumentet, inklusive det vägledande energibesparingsmålet för den anslutande parten enligt avtalet.
3) Skicka anslutningsdokumenten för godkännande
Företag: Skicka det korrekt ifyllda anslutningsdokumentet till branschorganisationen för granskning och den elektroniska signeringsprocessen.
Offentlig sektor: Skicka det korrekt ifyllda energieffektivitetsavtalet och anslutningsuppgifterna till Energimyndigheten för granskning och den elektroniska signeringsprocessen.
4) Granskning av uppgifter och elektronisk signering
Företag: Branschorganisationen granskar ditt anslutningsdokument och skickar en begäran om elektronisk signering till de angivna personerna.
Offentlig sektor: Energimyndigheten granskar anslutningsuppgifterna och skickar en begäran om elektronisk signering till de angivna personerna.
5) Välkommen med!
Ett företag ansluts till avtalet när både företagets och branschorganisationens representanter har undertecknat anslutningsdokumentet och det undertecknade dokumentet har skickats till Motiva.
En offentlig aktör ansluts till avtalet när både Energimyndigheten och den anslutande partens representanter har undertecknat avtalet och det undertecknade energieffektivitetsavtalet med anslutningsuppgifter har skickats till Motiva.
Avtal och åtgärdsprogram
Börja förbereda er anslutning nu och var bland de första att gå med. Bekanta er med energieffektivitetsavtalen och er sektors åtgärdsprogram (på finska). Obs! Uppdaterade anslutningsdokument kommer att publiceras senare under våren.
Anslutning till den nya avtalsperioden blir möjlig efter att staten och branschorganisationerna har undertecknat avtalen i oktober 2025. Genomförandet av avtalen inleds den 1 januari 2026 och gäller till den 31 december 2035.
För mer information: kysy@energiatehokkuussopimukset.fi