Tämä on kutsusi energiatehokkuuden maajoukkueeseen
Vastuullinen energiankäyttö on yhteinen tehtävämme. Tarkoituksenmukainen energiankäyttö on ilmastoteko, jolla luomme hiilineutraalia huomista.
Yritys tai julkisen alan toimija, liity energiatehokkuussopimukseen ja sitoudu tehostamaan energiankäyttöäsi. Osoitat vastuullisuutta, leikkaat energiakuluja, lisäät kannattavuutta ja kasvatat tulosta.
Uusi kausi alkaa 2026 – liity mukaan!
Monta erinomaista syytä liittyä
Pakkoa parempi vaihtoehto
Energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema järkevä ja joustava tapa saavuttaa kansalliset energiatehokkuustavoitteet ilman raskasta lainsäädäntöä tai muita pakkokeinoja.
Sopimus on yrityksille ja julkisen alan toimijoille joustava ja mielekäs keino toteuttaa energiatehokkuustoimia ja -investointeja omaan tahtiin tarvelähtöisesti, pakottavan lainsäädännön sijaan.
Sopimustoiminnan laaja kattavuus ja tuloksellinen toiminta on edellytyksenä, että menettelyllä on mahdollista toimeenpanna EU:n uudistettua energiatehokkuusdirektiiviä. Tämän vuoksi on tärkeää, että heti alusta lähtien mukana on iso joukko energiankäyttäjiä.
Helpotuksia velvoitteisiin
Sopimus ohjaa jatkuvasti parempaan energiatehokkuuteen, mikä mahdollistaa osalle yrityksistä tiettyjen lakivelvoitteiden täyttämisen osittain tai kokonaan.
Esimerkiksi sopimukseen liittyneet ympäristölupavelvolliset yritykset välttyvät erillisiltä energiatehokkuuteen liittyviltä vaatimuksilta ympäristöluvissa. Myös sellaiset toimijat, joita koskee vuonna 2025 voimaan astuva uusi energiatehokkuuslaki saavat helpotuksia velvoitteisiinsa sopimukseen sitoutumisesta.
Monenlaista tukea liittyneelle
Sopimukseen liittynyt saa monipuolista tukea sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tarjolla on erilaista tietoa, tukea ja opastusta, mikä auttaa eteenpäin energiatehokkuustyössä. Sopimusten liittyneet muodostavat myös ison energiatehokkuuden ammattilaisten vertaisverkoston.
Valtio tukee tapauskohtaisesti uuteen teknologiaan perustuvia energiatehokkuusinvestointeja. Sopimukseen liittyneille voidaan tietyin edellytyksin myöntää korkeampaa valtion harkinnanvaraista tukea energiatehokkuutta edistäviin investointeihin. Energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden kuntasektorin, mikroyritysten ja pk-yritysten Motiva-mallisiin energiakatselmuksiin voidaan myöntää korotettua energiatukea.
Kiinnostuitko?
Lue lisää energiatuesta:
Energiatehokkuudesta euroja viivan alle
Fiksu ja tehokas energiankäyttö on hyödyllinen toimintatapa, joka kannattaa taloudellisesti.
Pienemmät energiakulut parantavat toiminnan kannattavuutta ja näkyvät tuloksessa. Jokainen tehokkaalla energiankäytöllä säästetty euro jää tuloksessa viivan alle.
Lisää kilpailukykyä
Kustannustehokkuus ja vastuullinen toimintatapa ovat osa kilpailukykyä. Sopimus ohjaa toimintaa jatkuvasti energiatehokkaampaan suuntaan ja istuu luontevasti osaksi johtamisjärjestelmiä.
Tavoitteellinen energian käytön tehostaminen tukee toiminnan kestävää kasvua. Otollisissa olosuhteissa ja oikein johdettuna hyödyllinen toimintatapa voi muuttua myös strategiseksi kilpailutekijäksi tai uudeksi liiketoiminnaksi
Ilmasto ja ympäristö 💚 energiatehokkuus
Suomen tavoite on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035. Energiatehokkuus leikkaa ilmastopäästöjä ja nopeuttaa siirtymistä kohti fossiilitonta tulevaisuutta.
Vaikka käyttämämme energia olisi kokonaan päästötöntä, energiatehokkuuden merkitys ei vähene, sillä kaikilla energian tuotantomuodoilla on vaikutuksia ympäristöön.
Mahdollisimman tehokas energiankäyttö on vastuullisen energiankäyttäjän keinovalikoiman kärjessä – nyt ja jatkossa.
Vahvista mainetta vastuullisuudesta
Konkreettinen ja tavoitteellinen toiminta energiankäytön tehostamiseksi on tärkeä osa vastuullisuutta.
Energiatehokkuussopimukseen ja sen tavoitteisiin sitoutuminen on osoitus vastuullisesta toiminnasta, mikä kiinnostaa monia yrityksen sidosryhmiä henkilöstöstä ja asiakkaista aina omistajiin ja rahoittajiin asti. Yhtä lailla julkisen alan päämäärätietoinen ja konkreettinen energia- ja ilmastotyö on olennaisen tärkeä osa yhteiskuntavastuuta. Myös EU-lainsäädäntö asettaa julkiselle alalle velvollisuuden näyttää esimerkkiä omalla toiminnallaan.
Hyödynnä vastuullisuusraportoinnissa
Energiatehokkuussopimukseen liittynyt yritys tai yhteisö voi hyödyntää sopimuksessa raportoitavia energia- ja energiatehokkuustietoja osana vastuullisuusraportointia.
Ole osa toimivaa energiajärjestelmää
Energiatehokkuus on tärkeä osa toimivaa ja joustavaa energiajärjestelmää. Tehokas energiankäyttö edistää osaltaan kulutusjoustoa ja sitä kautta se auttaa energiajärjestelmätasolla energiankulutuksen ja tuotannon tasapainon ylläpitämistä kustannustehokkaasti.
Tähän sitoudut
Millaiseen tavoitteeseen sitoudut?
- Liittyvä yritys/julkisen alan toimija asettaa liittyessään ohjeellisen energiamääräisen (MWh) tehostamistavoitteen kaudelle 2026–2035, joka vastaa 10 % liittyjän vuotuisesta energiankäytöstä ja välitavoitteen vuodelle 2030, joka vastaa 6 % liittyjän vuotuisesta energiankäytöstä.
- Tavoite lasketaan liittymishetkellä käytössä olevasta, normaalia toimintaa edustavan kalenterivuoden, energiankäytöstä.
- Tavoitevuosina 2030 ja 2035 liittyjän energiankäytön ei edellytetä olevan sopimukseen liittymistilannetta alempi.
- Toimija voi halutessaan ottaa huomioon aiemmin toteutettujen ja raportoitujen energiatehokkuustoimien säästövaikutuksen ajanjaksolta 2021–2025 tai 2023–2025. Tällöin liittynyt asettaa korkeamman energiamääräisen (MWh) tavoitteen vuodelle 2035 ja välitavoitteen vuodelle 2030.
Tavoitteen asettaminen on ohjeistettu kunkin alan sopimuksen liittymistiedoissa tarkemmin.
Mihin muuhun liittyjä sitoutuu?
Liittyjä sitoutuu energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen. Tavoitteena on sisällyttää energiatehokkuuden jatkuva parantaminen osaksi toimintasuunnitelmia tai käytössä olevia/käyttöön otettavia johtamisjärjestelmiä.
1) Liittyjä toimeenpanee sopimusvelvoitteet sisällyttämällä ne käytössä olevaan tai käyttöön otettavaan energianhallintajärjestelmään.
2) Vaihtoehtoisesti liittyjä voi toimeenpanna sopimuksen:
- organisoimalla energiatehokkuustoiminnan ja sen suunnittelun sekä pitämällä suunnitelmat ajan tasalla.
- selvittämällä energiankäytön tehostamismahdollisuudet ja laatimalla aikataulun kustannustehokkaiden toimenpiteiden toteuttamiseksi.
- kouluttamalla henkilökuntaa ja viestimällä energiatehokkuusasioista.
3) Liittyjä sitoutuu vuosittaiseen raportointiin.
Lisäksi liittyjä pyrkii siihen, että se toiminnassaan noudattaa mm. energiatehokkuus ensin -periaatetta, käyttöönottaa uutta energiatehokasta teknologiaa, lisää kulutusjoustoa sekä sisällyttää hankintojen energiatehokkuusohjeet osaksi omia hankintamenettelyjä siten, että hankintakustannusten lisäksi otetaan huomioon myös käytönaikaiset kustannukset ja käyttöikä.
Jokainen liittyjä toteuttaa toimia omista lähtökohdistaan ja sitoutuu tekemään parhaansa tavoitteen saavuttamiseksi.
Työ edellyttää johdon sitoutumista, pitkän aikavälin päämäärien ja tavoitteiden asettamista sekä niiden systemaattista toteuttamista ja seurantaa.
Näin liityt
1) Tutustu oman alasi sopimusdokumentteihin
- Yritys, tutustu oman alasi energiatehokkuussopimukseen, toimenpideohjelmaan ja liittymisasiakirjaan.
- Julkisen alan toimija, tutustu julkisen alan energiatehokkuussopimukseen ja liittymisdokumenttiin.
2) Täytä kysytyt tiedot huolellisesti
- Kerää ja täytä huolellisesti dokumentissa kysytyt tiedot, jotka sisältävät myös sopimuksen mukaisen liittyjäkohtaisen ohjeellisen energiansäästötavoitteen.
3) Toimita liittymisdokumentit hyväksyttäviksi
- Yritys, toimita asianmukaisesti täytetty liittymisdokumentti toimialaliitolle tarkastusta ja sähköistä allekirjoitusprosessia varten.
- Julkisen alan toimija, toimita asianmukaisesti täytetty liittyjän energiatehokkuussopimus ja liittymistiedot Energiavirastolle tarkastusta ja sähköistä allekirjoitusprosessia varten.
4) Tietojen tarkastus ja sähköinen allekirjoitus
- Yritys, toimialaliitto tarkistaa liittymisasiakirjasi ja lähettää sähköisen allekirjoituspyynnön liittymistiedoissa ilmoitetuille henkilöille.
- Julkisen alan toimija, Energiavirasto tarkistaa liittymistiedot ja lähettää sähköisen allekirjoituspyynnön liittymistiedoissa ilmoitetuille henkilöille.
5) Tervetuloa mukaan!
- Yritys liitetään sopimukseen, kun yrityksen ja toimialaliiton edustajat ovat allekirjoittaneet liittymisasiakirjan ja allekirjoitettu liittymisasiakirjas on toimitettu Motivaan.
- Julkisen alan toimija liitetään sopimukseen, kun Energiavirasto ja liittyjän edustajat ovat allekirjoittaneet sopimuksen ja allekirjoitettu liittyjän energiatehokkuussopimus liittymistietoineen on toimitettu Motivaan.
Vastauksia kysymyksiin
Usein kysyttyä -sivulta löydät helposti ja nopeasti vastauksen liittyjien yleisimpiin kysymyksiin.
Jos et löydä sieltä kaipaamaasi, voit aina kysyä meiltä sähköpostitse kysy@energiatehokkuussopimukset.fi
Sopimusdokumentit
Aloita liittymisen valmistelu jo nyt ja liity mukaan ensimmäisten joukossa. Tutustu energiatehokkuussopimuksiin ja oman alasi toimenpideohjelmaan.
HUOM! Täytettävät liittymisdokumentit päivitetään sivuille myöhemmin keväällä. Lisäksi ohjeet ja aikataulu dokumenttien täyttämiselle ja toimittamiselle tarkennetaan myöhemmin.
Liittyminen uudelle kaudelle on mahdollista, kun valtio ja toimialaliitot ovat allekirjoittaneet sopimukset lokakuussa 2025. Sopimuksen toimeenpano alkaa 1.1.2026 se on voimassa 31.12.2035 saakka.
Tutustu: Usein kysyttyä
Kysy lisää: kysy@energiatehokkuussopimukset.fi